Het verschil tussen baking soda en bakpoeder

Ja… ook ik heb de fout gemaakt om bakpoeder te gebruiken ipv. baking soda. Ik dacht, moet best kunnen. Maar nop, dat ging niet. Wat is nou het verschil?

Het verschil tussen bakpoeder en baking soda is eigenlijk heel simpel. Baking soda is natriumbicarbonaat, een natuurlijk rijsmiddel dat zuur nodig heeft om zijn werk te doen. Denk aan citroensap of azijn, maar ook karnemelk, wijnsteenzuur, yoghurt en cacaopoeder kun je hiervoor gebruiken.
Bakpoeder is de luie variant van baking soda en bestaat uit een mengsel met een zuur (bijvoorbeeld wijnsteenzuur) en een stabilisator (maizena). Hierdoor hoef je geen zuur meer aan het beslag toe te voegen (het zit immers al in het mengsel) maar rijst het pas wanneer het poeder in contact komt met vocht en warmte.

Dus als ik nou 4 keer zoveel bakpoeder dan de aangegeven hoeveelheid baking soda had gebruikt, was er niks aan de hand geweest. Wil je bakpoeder vervangen door baking soda, dan doe je per halve theelepel 240 ml. yoghurt of karnemelk bij, of één theelepel azijn of citroensap.

Geen reacties