Mama “to be” maandag! Waarom moet ik dit allemaal eten als zwangere vrouw?!

Ladies…. Vandaag even geen recept. Ik heb iets anders voor jullie. Jullie weten vast en zeker wat jullie wel en niet mogen eten tijdens de zwangerschap. Maar…. weet je ook waarom je juist welke voedingsstoffen binnen moet krijgen en waarom eigenlijk? Nee??? Ik ga het jullie uitleggen.

Toen ik het kookboek, een broodje in de oven, aan het lezen las stuitte ik op deze belangrijke info voor zwangere dames. Dus…. lees en leer šŸ˜‰

Eiwitten:
Deze voedingstoffen zorgen voor een optimale ontwikkeling van gezonde cellen en spieren van je baby. Daarnaast is het ook nodig voor de noodzakelijke vergroting van je baarmoeder en de groei van de placenta.
Waar zit deze voedingsstof in?
Dierlijke eiwitten zoals vis, vlees, gevogelte, eieren en kaas. Maar gelukkig ook in koek en gebak! Plantaardige eiwitten in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddestoelen.

Omega 3 vetzuur:
Heel belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het gezichtsvermogen en de hersenen. Visolie zit boordevol omega 3 wat een gunstig effect heeft op het geheugen van de moeder (wat heel handig is begrijp ik van zwangere vriendinnen, ze vergeten alles…) Visolie verkleint de kans op astma, allergieĆ«n en labiliteit bij het kind en zorgt voor een beter concentratievermogen bij de baby. Klinkt als een wondermiddel toch?!
Waar zit deze voedingsstof in?
Vette vis zoals zalm, haring, sardine, makreel en visolie natuurlijk.

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd:
Heel belangrijk in de eerste 8 weken van je zwangerschap. De neurale buis is de basis van het zenuwstelsel. Uit deze neurale buis ontstaan later het ruggenmerg en de hersenen. Foliumzuur verkleint de kans op neurale buis defecten. Foliumzuur vind je terug in in eten maar het wordt door het koken erg makkelijk vernietigd. Het is van belang dat je foliumzuur supplementen slikt.
Waar zit deze voedingsstof in?
Eieren, melk, yoghurt, kaas, asperges, groene groenten, walnoten, amandelen, pinda’s, avocado’s, citrusvruchten, volkorenproducten, brood en vlees.

Vitamine D:
Dit regelt dat de calcium goed wordt opgenomen en de botten van je kind goed ontwikkelen. Als zwangere vrouw heb je meer behoefte aan vitamine D dan dat je uit je voeding kan halen. Belangrijk om dus supplementen te slikken.
Waar zit deze voedingsstof in?
Eieren, volle melk, margarine, halvarine, bak- en braadproducten en vette vis.

Calcium:
Dit zorgt voor de vorming van stevige botten en gezonde tanden. Jouw kindje heeft jouw calcium nodig en om te voorkomen dat je tekort krijgt heb je dus extra nodig. Calcium voorkomt ook nog eens zwangerschapsvergiftiging en zorgt voor een gezonde bloeddruk.
Waar zit deze voedingsstof in?
Melkproducten, kaas, groenten, noten en peulvruchten.

Ijzer:
Heel essentieel! Je bloedcellen hebben meer ijzer nodig om extra zuurstof te vervoeren. Een goed ijzergehalte voorkomt bloedarmoede. IJzer wordt beter opgenomen door tijdens de maaltijd een glas fruitsap te nuttigen of tijdens of na de maaltijd vers fruit te eten. Daarbij geld het advies om pas een uur na de maaltijd koffie of thee te nuttigen.
Waar zit deze voedingsstof in?
Peulvruchten, vette vis, gedroogde vruchten, cashewnoten, donkergroene bladgroenten, rundvlees, lamsvlees, eieren en volkorenpasta. Belangrijk! Thee en druiven remmen de ijzeropname af.

Jodium
Heel belangrijk voor de hersenontwikkeling van je baby.
Waar zit deze voedingsstof in?
Keukenzout, eieren, zuivelproducten, zeevruchten (nee…niet de chocolade), vis, spinazie, sla, groene paprika, champignon, ananas, ui, gezouten noten, ontbijtkoek en ontbijtgranen.

Erg nuttige info toch voor als je zwanger bent? Ik zal de komende tijd op de mama “to be” maandag een paar leuke recepten met jullie delen uit het boek, een broodje uit de oven. Maar het is echt een aanrader om er zelf een keer in te lezen. Misschien een mooi kerstcadeau?!

Dit vind je wellicht ook leuk!

Geen reacties