Tafel etiquette

Vanavond gaan we naar mijn favoriete restaurant, Da Vinci in Maasbracht. Deze week volgt een uitgebreid verslag over deze culinaire avond. En ben je alvast benieuwd? Volg me dan op instagram.

Maar… Hoe moet dat nou in zo’n chique restaurant? Hierbij een kleine minicursus!

– Zoveel bestek…. Waar moet je beginnen? Gewoon, van buiten naar binnen!
– Als je bent uitgenodigd door iemand, wacht dan met het eerste hapje totdat de gastheer of gastvrouw het eerste hapje genomen heeft. Daarna kun je gewoon je gang gaan met al dat lekkers.
– Zit altijd recht aan tafel en probeer zo te zitten dat er achter je nog 2 cm plaats is. De afstand tot de tafel is ongeveer 20 cm.
– Het bordje links is een sideplate. Dat is voor je brood. De rechtse is van je buurman ;-). Rechts, boven aan het bord staat je wijn en waterglas.
– Peper en zout…. Chefs zijn nooit blij als je dit gebruikt. Het is een “belediging” voor ze. Proef dus altijd eerst het eten voordat je peper en zout gaat strooien.
– Niet blazen aan je soep. Ook niet als deze te heet is. Lepel gewoon van de zijkant.
– Als je eenmaal je bestek van tafel hebt gepakt, dan mag deze de tafel niet meer raken. Als je even een pauze inlast tijdens het eten van je gerecht, leg het dan op het bord. Als je klaar bent, leg het naast elkaar op je bord.
– ALs je naar het toilet moet, of het diner is klaar, leg je je servet opgevouwen aan de linkerkant van je bord.

Niet zo moeilijk toch? Gelukkig kun je bij Da Vinci lekker jezelf zijn en hoef je hier allemaal niet over na te denken. Maar toch, altijd handig!

Dit vind je wellicht ook leuk!

Geen reacties