Waarom zit er een gat in een bagel?

Afgelopen week was ik met een vriendin aan het lunchen bij Bagels & Beans in Roermond. Een echte aanrader! Het is echt een leuke nieuwe hotspot in Roermond. Ik zal er snel een review over schrijven. Ik heb genoten van een heerlijk No stress sapje en een bagel chicken chutney. Het was gewoon echt goed en lekker snel.

Maar laten we eerlijk zijn. Een bagel kan nog zo lekker zijn, het blijft gewoon een kunst om deze zonder knoeien te eten. Dus begon ik mij af te vragen, waarom zit er nou een gat in je bagel? Na een zoektocht met mijn grote vriend meneer Google kwam ik tot de conclusie dat een bagel van oorsprong een broodje is wat op zaterdag en zondag door de Joden gegeten werd. Doordat er op zondag geen bakker open was, gingen ook andere mensen deze bagels van de Joodse mensen kopen. Maar waarom zit er dan dat gat in vraag je je nu waarschijnlijk zelf af? Nou…. Een bagel wordt gekookt voordat deze gebakken word. Door het gat wordt het broodje egaler bruin en komt er geen “bol” op het midden. En omdat de Joodse bevolking de broodjes op zondag in de stad gingen verkopen konden ze deze makkelijk vervoeren op een stok.

Dat is de dus de reden waarom er een gat in de bagel zit. Weten we dat ook weer!

Geen reacties