Wanneer heeft mijn biefstuk de juiste gaarheid?

Een heerlijk biefstukje, wie houdt er nou niet van?

Maar…. hoe test je de juiste gaarheid? Je kunt het natuurlijk met een vleesthermometer doen, maar er is ook een handig trucje met je hand. Bij mijn eerste keukenstage op Kasteel Daelenbroeck hebben ze mij dit geleerd, en raad eens? Ik gebruik het nog steeds. Ik deel het dan ook heel graag met jullie!

Rare:
Kijk in de palm van je hand en druk met je wijsvinger tegen het topje van je duim. Het gebied net onder je duim voelt hetzelfde aan als je biefstuk die nog rare is.

Medium – rare:
Druk je middelvinger tegen het topje van je duim. Het gebied net onder je duim voelt hetzelfde aan als je biefstuk die medium – rare is.

Medium:
Druk nu je ringvinger tegen het topje van je duim. Het gebied net onder je duim voelt hetzelfde aan als je biefstuk die medium gebakken is.

Well-done:
En dan als laatste, je zult het wel raden, druk je je pink tegen je duim. Het gebied net onder je duim voelt hetzelfde aan als je biefstuk die well-done is.

Dan nog een kleine tip. Leg je biefstuk een uurtje voor het bakken buiten de koeling. Laat hem op kamertemperatuur komen. En als je de gewenste gaarheid hebt bereikt, laat hem dan nog 3 minuutjes rusten in aluminiumfolie.

Dit vind je wellicht ook leuk!

Geen reacties